В продължение на една седмица в Хамбург се провежда преброяване

...
 В продължение на една седмица в Хамбург се провежда преброяване
Коментари Харесай

В Хамбург броят бездомните източноевропейци

 В продължение на една седмица в Хамбург се организира „ броене на бездомните ". Социални служащи ще беседват с бездомниците и на непринуден принцип ще събират от тях информация, написа „ Тагесцайтунг ". Пол, възраст, народност – това са главните параметри в допитването.
Според представителя на общината Марсел Швайцер, Хамбург се нуждае от настоящите данни, тъй като структурата и състава на групата на бездомните хора доста са се трансформирали. „ Последното изследване беше извършено през 2009 година, а от този момент до момента, в следствие от въведената през 2001 независимост на напредване в Европейски Съюз, процентът на бездомните хора от източноевропейски страни доста се усили ", споделя Швайцер.

Официални данни към момента няма, само че съгласно обществения служащ Щефан Каренбауер бездомниците от Полша, България и Румъния към този момент са към 75% от общия брой. Сегашното броене се организира на фона на дебата в града за конкурентната битка сред локалните и източноевропейските бездомници. В това отношение общината явно води корав курс: на към 100 източноевропейци към този момент беше отхвърлен достъп до Зимната стратегия за нуждаещи в Хамбург.

И не е единствено Хамбург. Наскоро вниманието на немската общност беше привлечено от решението на кухнята за небогати в Есен да спре раздаването на храна на чужденци. Преброяването на бездомните в Хамбург така или другояче няма да събере благонадеждна информация, тъй като е непринудено, тъй че съществува опасението, че единствено ще даде спомагателни причини на тези, които пропагандират против бездомните хора от Източна Европа.

Проблемът със здравните осигуровки

Всъщност става дума най-много за пари. Много от тези бездомници нямат здравни осигуровки, така че при незабавни случаи разноските би трябвало да поеме общината. Точно заради това една от задачите на допитването е да събере информация за здравните осигуровки на хората от държави-членки на Европейски Съюз, изяснява Швайцер. Той разказва алтернативата, в която попадат общинските управляващи в случаите с бездомни хора от Източна Европа без здравни осигуровки: „ По закон те нямат право на държавна помощ тук. На процедура обаче ние можем да ги оставим на произвола на ориста. "  

Вестник „ Ди Велт " неотдавна писа, че на 800 мигранти в Хамбург неотдавна бил отхвърлен достъп до спалните пространства за бездомници, откакто въпросните чужденци декларирали, че в родните си страни разполагат с покрив над главите си. На тях градските управляващи им връчили билет за връщане, а тези, които отказали да го одобряват, били допускани до топлите пространства единствено денем.

 

Социалният служащ Щефан Каренбауер с облекчение споделя, че в Хамбург към този момент действат четири лекарски кабинета за незабавни случаи, които оказват най-малко първа помощ на бездомници с остри здравословни проблеми. Нерешен обаче си остава казусът с подслоняването на бездомните. Дирк Хауер от филантропичната Дяконична работа на Протестантската черква споделя, че след предходните преброявания ситуацията не се е подобрило и моли настоящето броене да докара до някакъв прогрес в това отношение.

 

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР